Curiositats

Joana ‘La boja’, la filla més famosa dels Reis Catòlics

Però realment...  estava boja?

Nascuda a Toledo el 6 de novembre de l’any 1479, Joana tenia tal semblança a la seva àvia paterna que la seva pròpia mare, Isabel I, la cridava pel nom de “mi suegra”. Als 16 anys va casar-se amb Felip d’Àustria, conegut amb el sobrenom de Felip el Bell, tot i que ambdós es van sentir atrets l’un per l’altre només veure’s, els Reis Catòlics, veien en aquest matrimoni una gran oportunitat d’expansió territorial.


Arribats a aquest punt, Joana pot semblar una persona gens diferent a la resta de la gent important de l’època: una vida basada en el poder, l’amor i les propietats. Però el que va fer que aquesta acabés heretant el malnom de Joana ‘La boja’ van ser les infidelitats del seu marit Felip el Bell. Va ser tanta la obsessió que va adquirir Joana cap al seu marit que no deixava de perseguir-lo, i així va arribar a enxampar-lo diverses vegades amb altres dones de la Cort. Tot i això, van tenir sis fills.  

El 25 de setembre de 1507 Felip el Bell moria i des d’aquell dia el rostre de Joana va canviar radicalment, mai més va tornar a somriure, i fins i tot va augmentar la seva obsessió: cada dia anava a visitar-lo a la tomba i demana que li obrissin, per poder-lo acariciar. També es va dir que se la sentia parlar amb ell, com si ella encara el fes viu.


Potser tant sols Joana estava molt enamorada del seu marit, i al veure que no era corresposta d’igual manera va acabar patint una obsessió que se li va atribuir com a problema mental desmesurat, si algú hagués cuida’t d’ella en morir Felip, hagués estat diferent. Tot i això, hi ha alguns historiadors que asseguren que Joana estava boja. 



Tanto monta, monta tanto, Isabel como Fernando

Una frase feta que ha passat a la història



Escut dels Reis Catòlics
Escut dels Reis Catòlics
Majoritàriament s’ha pensat que aquesta frase prové de la història dels Reis Catòlics, sí, però realment no ho és. Deriva dels mots Tanto Monta, escrits en molts edificis del segle XV i XVI, construïts durant el regant de Ferran II d’Aragó. Aquests fan referència al nus gordià, nus que hi ha a l’escut dels reis catòlics i signifiquen que hi ha llibertat per escollir com tallar el nus, és a dir, que és indiferent.


Així, es va afegir la segona part de la frase: Monta tanto, Isabel como Fernando. Que feia referència a que tant un com l’altre tenien el mateix poder. El regne de Castella va ser dirigit per Isabel i Aragó va quedar en mans de Ferran, és a dir, cada un d’ells va mantenir la sobirania dels seus territoris. Per tant, quan actualment s’utilitza aquesta frase es fa per dir que alguna cosa és igual a una altra.





La moneda dels Reis Catòlics més cara de la història

Monedes dels Reis Catòlics
Monedes dels Reis Catòlics

El passat mes de juny es va subhastar a Madrid una moneda de l’època dels Reis Catòlics que formava part d’una col·lecció valorada entre 25 i 35 milions d’euros.


Aquesta moneda pertany a una col·lecció que conté més de 1400 peces de la història d’Espanya que van des de les primeres monedes fetes pels grecs fins a les que es van realitzar durant el regant d’Alfons XIII. Aquesta col·lecció era propietat d’Archer Milton Huntington, fundador de la Hispanic Society of America, el qual la va subhastar uns mesos abans i va ser adquirida per la casa de subhastes espanyola Jesús Vico.

Finalment aquesta casa de subhastes va fer una altra subhasta i va aconseguir vendre una de les peces de la col·lecció: la moneda dels Reis Catòlics, adquirida per 450.000 euros.


L'Escut dels Reis Catòlics

Una evolució en el temps

En aquest vídeo es pot veure l'evolució que ha tingut l'escut dels reis segons les conquestes que han fet al llarg de les seves vides.


No hay comentarios:

Publicar un comentario